Slovensko društvo za reproduktivno medicino

KO za reprodukcijo, Ginekološka klinika UKC Ljubljana

Klinika za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovane sodelavke in sodelavci, drage prijateljice in prijatelji!

Zelo me veseli, da vas lahko v imenu organizatorjev tudi letos povabim na že 11. spominski sestanek naše spoštovane učiteljice akad. prof. dr. Lidije Andolšek Jeras.

Letošnje druženje bomo posvetili obravnavi bolnic s kronično medenično bolečino, ki prizadene približno eno od štirih žensk. Obravnava bolnice s kronično medenično bolečino je izjemno zahtevna, saj je zanjo treba imeti veliko znanja, izkušenj in tudi časa, ki pa je žal dobrina, ki nam vsem primanjkuje. Prvi se praviloma s temi bolnicami srečajo družinski zdavniki in morda še pogosteje ginekologi, čeprav gre le pri vsaki četrti do peti bolnici za ginekološki vzrok bolečin v medenici. Prav prvi stik bolnice z zdravnikom je najpomembnejši, saj lahko že s podrobno anamnezo in kliničnim pregledom pravilno načrtujemo nadaljnje diagnostične postopke in nato izberemo najustreznejši način zdravljenja.

Ker so vzroki za kronično medenično bolečino zelo različni in lahko izvirajo iz obolenj oziroma motenj spolovil, prebavil, sečil, mišično skeletnega sistema, živčevja in duševnosti, smo k sodelovanju povabili strokovnjake z različnih področij. Posvetili se bomo vzrokom, diagnostiki, zdravljenju, lajšanju bolečin in tudi rehabilitaciji bolnic s kronično medenično bolečino.

Ob zaključku srečanja bomo skušali oblikovati priporočila za obravnavo bolnic s tovrstnimi težavami.

Veselim se druženja in živahnega razpravljanja z vami.

Doc. dr. Andrej Vogler, dr. med.
predsednik strokovnega odbora